Hoe voelt de baarmoeder voor en tijdens de zwangerschap?

Gedurende negen maanden biedt de baarmoeder een veilig onderkomen voor je baby. In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken is het niet correct om te stellen dat de baarmoeder alleen maar tijdens de zwangerschap een belangrijke functie vervult. Ook voor de zwangerschap is de baarmoeder reeds belangrijk. Daarbij stellen heel wat vrouwen zich ook de vraag hoe de baarmoeder aanvoelt na afloop van de zwangerschap. In ieder geval, kamp jij ook nog met heel wat vragen met betrekking tot je baarmoeder? Dan zal je kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina het merendeel van deze vragen zal weten te beantwoorden.

Een eerste kennismaking met je baarmoeder

Het is vaak pas wanneer een vrouw zwanger is geworden (of wil worden) dat ze informatie gaat opzoeken over haar baarmoeder. Laat ons dan ook maar beginnen met wat standaard informatie. In normale staat is het bijvoorbeeld zo dat de baarmoeder slechts de omvang heeft van een peer. Het orgaan is verder gelegen in de bekkenholte, achter de blaas en voor de endeldarm. Het zijn de ligamenten die er voor zorgen dat de baarmoeder op haar gewenste plaats wordt gehouden. Hier moeten we meteen wat over vertellen. Het is namelijk zo dat de baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit. Deze groei zorgt er voor dat de ligamenten onder druk komen te staan. Het gevolg hiervan is dat er op een zeker ogenblik dan ook sprake kan zijn van zogenaamde bandenpijn. De baarmoeder is eigenlijk opgedeeld in twee verschillende onderdelen. Het eerste gedeelte noemen we het lichaam van de baarmoeder. Deze staat in verbinding met eierstokken door de zogenaamde eileiders. Het tweede gedeelte is de baarmoederhals. Deze is door middel van de baarmoedermond verbonden met de vagina.

maarmoedermond

Welke functie vervult de baarmoeder precies?

De baarmoeder heeft verschillende functies, ook buiten een zwangerschap. Uiteraard is het zo dat jij voornamelijk meer informatie wil krijgen over de functie van de baarmoeder wanneer je zwanger bent. Wat dit betreft onderscheiden we drie belangrijke functies, namelijk:

  • Ze maakt het innestelen van een bevruchte eicel mogelijk;
  • Ze biedt je baby de vereiste bescherming tijdens de zwangerschap;
  • Ze is (mee) verantwoordelijk voor een gunstige bevalling;

Zo’n twee weken nadat de eicel zich in de baarmoeder heeft genesteld zal de vruchtzak zich vullen met vruchtwater. Dit vocht zorgt er voor dat er een extra bescherming wordt geboden aan de baby tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater werkt in de praktijk eigenlijk als een soort van stootkussen. Dat is echter niet alles. Daarnaast zorgt ze er ook voor dat de temperatuur in de baarmoeder constant kan worden gehouden en biedt ze een goede bescherming tegen infecties.

Niet alleen voor wat de bevruchting betreft, maar ook tijdens de zwangerschap is het zo dat er aan de baarmoeder heel wat belangrijke functies toegeschreven kunnen worden. Het duurt in de praktijk ongeveer twee weken na de innesteling van het embryo voordat het vruchtwater zich kan beginnen ontwikkelen. Deze wordt gebruikt als buffer voor het embryo. Ze zorgt namelijk niet alleen voor een bescherming tegen stoten of duwen, maar ook tegen bijvoorbeeld (extreme) temperatuursveranderingen. Bovendien is het ook nog eens zo dat het vruchtwater er voor zorgt dat de afvalstoffen van het embryo afgevoerd kunnen worden en zorgt ze voor een bescherming tegen infecties.

Een gekantelde baarmoeder

Bij ongeveer 90 procent van de vrouwen is het zo dat de baarmoeder iets naar voren gekanteld ligt. Dat betekent meteen ook dat dit bij nagenoeg 10 procent van de vrouwen niet het geval is. Bij deze vrouwen ligt de baarmoeder dan ook enigszins achterover. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze aandoening zich in het bijzonder voordoet bij Aziatische dames. Op zich is dit niet zo ernstig en geeft dit geen extra klachten. Zijn er toch symptomen die wijzen in deze richting? Dan kunnen de volgende zaken zich laten voelen:

  • Menstruatiestoornissen;
  • Pijn in de rug of in het bekken;
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap;
  • Problemen met zwanger worden;

Omdat er in het merendeel van de gevallen geen klachten zijn is het zo dat er vaak niet wordt overgegaan tot het behandelen of verhelpen van de naar achter liggende baarmoeder. Is er wel sprake van klachten? Dan kan er in overleg met een arts worden gekeken naar wat voor jou de best mogelijke stappen zijn die ondernomen kunnen worden.

baarmoeder gekanteld

Het stoten van de penis tegen de baarmoedermond

Bij vrouwen waarbij er sprake is van een achterover gekantelde baarmoeder is het in de praktijk zo dat de penis tegen de baarmoedermond kan stoten. Het is zo dat het merendeel van de vrouwen dat niet bepaald prettig vindt aanvoelen. Ook dit is dan ook een factor waar even bij stil moet worden gestaan. Dit gezegd hebbende geldt dit niet voor alle vrouwen. Er zijn zelfs vrouwen die hebben aangegeven dat ze het wel een fijn gevoel vinden wanneer de baarmoedermond wordt “geprikkeld” tijdens het vrijen. Ook is het mogelijk dat je helemaal geen extra gevoel ervaart. De manier waarop je de naar achter liggende baarmoeder ervaart kan dus in de praktijk duidelijk zeer sterk verschillen.

Hoe voelt de baarmoeder voor en tijdens de zwangerschap?

De baarmoeder tijdens de bevalling

Ook tijdens de bevalling is het zo dat de baarmoeder een belangrijke functie vertegenwoordigt. De bevalling zal in het merendeel van de gevallen starten met zogenaamde ontsluitingsweeën of gebroken vliezen. Dit zorgt er voor dat er vruchtwater vrij zal komen. De weeën die vrouwen ervaren zijn het gevolg van het spierweefsel van de baarmoederwand dat zich gaat samentrekken. Bij elke wee zal de baarmoederhals korter worden terwijl de textuur van de baarmoedermond zachter wordt. Het gevolg is dat de ontsluiting op gang komt. Van zodra de diameter van de baarmoedermond 10 centimeter bedraagt is er sprake van een volledige ontsluiting. Vanaf dit moment kan je beginnen met persen!

Baarmoeder tijdens de bevalling

Wat met de baarmoeder na de bevalling?

Wanneer je bent bevallen spreekt het voor zich dat de baarmoeder terug moet keren naar haar oorspronkelijke omvang. Het is mogelijk dat dit proces gepaard gaat met zogenaamde naweeën. Dit zijn pijnen die je ook tijdens de nageboorte kan voelen, meer bepaald op het ogenblik dat de placenta zich losmaakt van de baarmoederwand. Tijdens de kraamweek zal de kraamverzorgende elke dag controleren wat de precieze stand van de baarmoeder is. Het is immers belangrijk om vast te stellen of ze goed terugzakt of niet. Het controleren van dit proces kan vrij eenvoudig. Dit gebeurt in de praktijk dan ook gewoon door het aantal vingers tussen de navel en de bovenkant van de baarmoeder te meten.

Ben je van plan om borstvoeding te geven? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de baarmoeder doorgaans wat sneller naar haar oorspronkelijke staat terug zal keren. Dat is het gevolg van de hormonen die vrijkomen op het ogenblik dat je borstvoeding geeft. Een niet onbelangrijk nadeel is echter dat je de naweeën intensiever kan voelen tijdens het voeden van je baby. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om borstvoeding te geven met een lege blaas. Bij een lege blaas wordt er namelijk voor gezorgd dat de baarmoeder niet nodeloos omhoog wordt geduwd. Dit kan heel wat ongemakken voorkomen.

GezondheidGezondheid

Plaats een reactie